Gäddflugfiskets hemlighet #3

Gäddflugan– en fluga med drag i

Har storleken någon betydelse?

Om jag ser tillbaka på mitt sätt att flugfiska gädda har det utvecklats under de år som gått. Jag kände under en tidsperiod att det var lätt att ryckas med i att det skulle vara stora flugor vid gäddflugfiske, vilket innebär flugor som är i storleken runt 25-35 cm eller ännu längre.  När jag började med gäddflugfiske fans det inte så mycket riktad utrustning, det kan tilläggas att det var tiden innan visions succeserie Big Daddy och Big Mama fanns på marknaden. Så vad skulle man göra, jo det blev till att kompromissa och improvisera. Snart stod det klart för mig att spöet till största del var av sekundär betydelse och att det jag behövde göra var att lägga krutet på en riktigt bra lina som både kunde orka med dessa stora flugor och även orka vända runt dom. Ja, man kan ju inte använda vilket spö som helst eller rättare sagt vilken linklass som helst. I början hade jag ett 10 fots klass 7-8 som funkade så där, kombinationen av lina och spö orkade inte med de stora flugorna, efter en tid kom det ett större utbud på marknaden och jag köpte snart ett 9 fots klass 9 och självklart gick det bättre då. Sedan hände det som inte får hända, jag fiskade mig till en ”flugfiskearmbåge” som ju är väldigt lik en tennisarmbåge. Jag tvingades att helt tänka om i min strategi.

Sir Toby

Och där satt jag med enorm fiskeabstinens en kraftigt värkande armbåge och funderade, till en början fiskade jag med mitt tvåhands laxspö, ca 12 fot i klass 8-9, det gick ju ganska bra men om man skulle vara ute en heldag så blir det ju ganska tungt och slitsamt. Då kom jag att tänka på en av mina fiskekompisar inom spinnfisket, en fiskebroder som jag fiskat länge med och som många gånger slagit mig med häpnad, han använder i princip enbart Tobydraget, länge använde han 18 gram, han gick sedan över till 20 gram. Denna man adlades av mig och fick smeknamnet ”Sir Toby” efter att för några år sedan satt sig för och lyckades med bedriften att kroka av 1000 gäddor under ett kalenderårs fiske, det slutade med 1065 st om jag minns rätt. Hur var detta möjligt? Han har ju dessutom under årens lopp även flera stora gäddor på sitt samvete med detta ”lilla” drag.

En annan stor inspiratör är en lokal fiskeprofil som flugfiskat gädda sedan 70-talet tror jag, dessutom med okonventionellt låga linklasser, jag har för mig att han fiskar med linklass 5 och med flugor som inte överstiger 10 cm, sparsamt dressade och med väldigt liten krok detta för att hålla ner vikten. Nu satte min kreativitetsådra i gång att arbeta. Min tanke var att gå ner till klass 6, använda mindre flugor, hitta en riktigt bra gäddlina i den linklassen, anpassa nylontafs, wiretafs och slutligen fluga så att detta kunde användas utan att smärtan i armbågen blev outhärdlig. Det ska tilläggas att jag besökt naprapat, sjukgymnast,  använt diverse armbågsskydd för att få bukt med mina armbågsproblem och inte minst kollat otaliga träningstips på you tube för tennisarmbågsbesvär.

Min teori är att gäddan i grunden är lat och inte vill slösa mer energi än den behöver i sin jakt på föda och om jag ser på mitt eget spinnfiske så har jag ett PB på 114 cm taget på en Baby Buster en Julidag (se bild nedan).

FB_IMG_1489229540348

Så nog är det så att inte bara många gäddor hugger på små beten utan även stora gäddor hugger på små beten eller flugor.

Jag fiskar mycket under den kalla årstiden och använder olika typer av fiskevantar, jag märkte att korkhandtaget på mitt flugspö hade tendens att luckras upp, jag sökte efter ett klass 6 spö med foamhandtag och fann Vision Abbo, Ett spö gjort för att fiska större streamers med. Perfekt tänkte jag och beställde ett sådant. Nu behövde jag en passande flytlina, jag hittade en Riolina på en köp och säljsida på nätet som är fantastisk skön att kasta med. Denna kombination har jag inte ångrat.

Screenshot_20170608-193512Flugor

Jag måste säga att detta har resulterat i att jag numera ofta binder och fiskar med ”små” flugor, men jag fångar lika mycket fisk. Jag binder nästan uteslutande på enkelkrok, förövrigt samma krok som jag använder i mina krokriggar och jag kan säga att det går utmärkt att både fiska med stingerkrok om man så önskar (men något kortare då så klart) eller förtynga flugan med exempelvis hantelögon. Nedan några exempel på mindre flugor jag bundit och fiskar med.

20170113_125122

20161208_193016

20170710_112304

20161213_113118

20170312_165905_001

20170305_180301

20170701_125410

20170327_160629

20160705_130038Kanske kan jag inspirera någon till att pröva att fiska gädda med ”lättare” utrustning. Eller är det fler än jag som fiskat sönder sin kastarmbåge vid något tillfälle. Nu har min armbåge läkt men jag fiskar lika gärna med lättare utrustning som med lite tyngre linklasser. I nästa inlägg tänker jag dryfta tankar och funderingar om övrig utrustning såsom linkorg, linval, väsksystem och fördelar/nackdelar med vadfiske eller fiske från båt.

Och slutligen till frågan om storleken har betydelse, självklart har den säkert det men enligt mig är det bara en myt att stora gäddor bara hugger på stora flugor.

Det är som vanligt viktigt att poängtera att detta är mina personliga tankar och funderingar som framkommit efter åratals fiskande och testande av nya metoder eller lösningar, alltså evidensbaserad kunskap.

/Tight Lines

 

6 tankar på “Gäddflugfiskets hemlighet #3

  • Hej Mats!
   Ursäkta för att det dröjt med svar. jag hittade linan på FB sidan Flugfiske köp och sälj. Den måste ju finnas i Rios sortiment o, den inte har utgått. jag har inte heller sett deras gäddlina i #6 när jag sökt i sverige, kanske finns på Ebay?. Förpackningen ser ut att var något av det äldre slaget men linan är urskön att kasta med och vänder de något mindre gäddflugorna och streamers utan problem. Det borde gå att kontakta en återförsäljare också. Kul att du tycker mitt inlägg är intressant!
   MVH Peter

   Gilla

 1. hej,
  Trevlig läsning och känner igen mig själv i allt du skriver. Har själv kastat förlänge med rent för stora flugor och heller inte fått större fisk på dem, satt mig ner och band en gäddfluga något större än en snusdosa.
  Efter det tog jag ett lättare spö och enbart den flugan och gick ner till ån, dröjde inte många kast så fastna en 10+ gädda på kroken.
  Numera fiskar jag aldrig med dem stora flugorna och drar ändå lika mycket fisk. Har själv beställt ett Abbo kit och nu när du säger att rio linan passar perfekt kanske man skall satsa på en sådan. Eller du kanske har hittat något ännu giftigare.

  Gilla

 2. Pingback: Vad är egentligen en gäddfluga? | Gälgreppet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s