Gäddflugfiskets hemlighet #4

Gäddflugan– en fluga med drag i

Vadfiske efter gädda

När jag vadfiskar efter gädda är det av största betydelse att jag kan ha med mig den utrustningen jag vill. Efter mycket experimenterande med olika slingpacks, ryggsäckar har jag hittat ett väsksystem som passar mig väldigt bra nämligen Vision mycket bra. Den är liten och nätt men rymmer ändå det jag behöver vid vadfiske. En annan fördel är att den lilla ryggsäcken sitter högt upp på ryggen vilket är bra om man vadar ut lite djupare. Jag märkte snart att jag upplevde en snedbelastning på axlar när jag använde en slingpack, med vision mycket bra är det en lika belastning på båda axlar. Jag har med mig 2 alternativt 3 mindre flugaskar, det som behövs för att rigga en ny tafs, några färdiga krokriggar till tubflugor och en lång tång till att lossa krokar från djupet av ett gäddgap. Min strävan är hela tiden att tänka och verka minimalistiskt. Förutom dessa fack har jag ju alla fickor på vadarjackan (när jag använder vadarjacka) att tillgå.

20170408_165255Harrfiske på resande fot

Som parentes till vadfiskandet efter gädda kan jag nämna att jag för inte så länge sedan var på resande fot och passade på att fiska lite Harr. Eftersom jag inte hade bilen med mig fanns inte möjligheten att ta med all tänkbar utrustning. Jag har väl aldrig haft med mig så lite fiskeutrustning som vid det Harrfisket. Dom som känner mig vet att jag alltid har med mig alldeles för mycket saker, du vet det kan ju ”vara bra att ha” i fall nåt händer. Vid detta Harrfisket hade jag flugspö, rulle så klart med fluglina, väskan var Vision mini bra. I väskan, en flugask, en peang, en tafsklippare, en extra tafs, tafsmaterial och ja jag klarade mig med denna lilla utrustning.

Vadfiska den kalla årstiden

Att frysa är inget kul, därför är det viktigt att klä sig enligt flerlagersprincipen och se till att gå upp ur vattnet emellanåt för att värma sig, kanske vill man använda neopren vadare vilket kan vara skönt om det är kallt i vattnet men viktigast är nog händer och fingrar. Jag använder helst andasvadare då dom är lättare att röra sig i speciellt om man skall förflytta sig en bit. Neoprenhandskar är att föredra om det är riktigt kallt i vattnen. Att vara blöt om fingrar samtidigt som det blåser är vedervärdigt. Fiske ska ju vara njutfullt och inte en pina.

Flugspö, Lina m.m.

Jag har fattat tycke för foamhandtag på flugspöna, det är inte alls lika kallt att hålla i om man fiskar utan handskar samtidigt man får ett väldigt bra grepp och inte minst, det har inte tendens att luckras upp om det är blött.  När det gäller spö så använder jag till största del visions Abbo klass 6 vilket är betydligt lättare att gå och kasta med en hel dag än ett klass 9 spö och klass 9 lina.  Självklart får man ju gå ner lite i storlek på flugorna som jag nämnt i tidigare inlägg. Linkorg är absolut att föredra och då en större modell, speciellt om man fiskar med sjuklina i någon form. Vid vadfiske fiskar jag nästan uteslutande med flytlina eller Rios outbound short F/S1. Jag skall erkänna att jag inte har prövat denna Riolina i flyt utan hittade en annan  Rio flytlina på en köp och säljsida som jag är väldigt nöjd med.

Screenshot_20170608-193512Gäddflugfiske från båt

Att fiska från båt är ju en väldig fördel på många sätt, framförallt att man är mycket rörligare. Det är lätt att snabbt byta fiskeplats, man kan enkelt ha med sig allt ifrån fler spön, större väskor som ju rymmer mer saker, mat/fika ja allt det där som man inte kan ta med sig när man vadfiskar. Linkorg är att föredra även vid båtfiske, finns det något som lättare fastnar i nåt än en fluglina? nä!  Jag fiskar minst lika gärna med klass 9 spö/lina från båt, Vision Big Daddy med linor i olika densitet för att kunna anpassa mig efter djupet på aktuell plats. Planen är att investera i ett lite rappare slö framöver. I bland använder jag mig av ett 12 fots tvåhandspö i klass 8/9 om det är riktigt blåsigt, jag tycker det är lättare att kasta större flugor med det spöet eftersom det inte känns lika vindkänsligt när jag kastar.  Jag har nyligen fått tillökning bland fiskegrejerna dvs. blivit med flytring. Det ska bli spännande att pröva på flytringsfisket.

20170419_164453Nästa inlägg tänkte jag visa hur jag binder mina gäddflugor och lite tankar och funderingar kring det.

Det är som vanligt viktigt att poängtera att detta är mina personliga tankar och funderingar som framkommit efter åratals fiskande och testande av nya metoder eller lösningar, alltså evidensbaserad kunskap.

/Tight Lines

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s