Bergkvara Gäddfestival 2017

För tredje året i rad går Bergkvara Gäddfestival av stapeln, en lokal gäddtävling som är väldigt väl arrangerad. Ca 60 deltagare fördelade på 25 lag kämpade i ur och skur. I år gällde det för respektive lag att fånga och lägga samman de fem längsta gäddorna till så kallad ”Big Five”, så klart får man även pris för den längsta gäddan, samt för den längsta flugfångade gäddan.

För andra året i rad är vädrets makter beroende på hur man väljer att se det med eller emot. Hård blåst, mestadels ösregn, små vågor på läsidorna och stora vågor om man skulle råka komma ut på ”öppet” hav där vågorna ursinnigt rullar in mot land. Taktiken var att hitta läsidor, troligtvis står nog gäddorna på rad och vilar sig.  För min egen del är gäddflugfisket det som känns roligast, det började bra med några fina firrar på ca 80 cm, ingen tvekan i huggögonblicket. Så här års är gäddorna feta, välmatade, urstarka och en ren fröjd att fånga på fluga. Ja, spinn är ju inte heller att förakta. Flugan som funkade bäst denna helg gick i sedvanliga gröna kulörer likt gäddan själv.

20171012_123529

20171021_091255Allt eftersom blev det värre och värre att flugfiska i den stundtals hårda vinden, det blev svårare och svårare att hitta ofiskade lävikar, jag slutade som bäst på 83 cm när det gäller flugfisket, vinnargäddan i flugfiskeklassen mätte hela 94 cm, hatten av och stort grattis till den fina firren.

20171021_154157Nä nu fick jag ta till spinnspöet vilket visade sig inte vara sämre, först en fisk på 92 cm tagen på en vit/blå Pigchad jr.

20171021_135318När allt hopp om att kunna tampas uppe i toppen känns som bortblåst händer det plötsligt som det heter. Djupt nere i en vik som har pålandsvind tog det plötsligt tvärstopp och tunga knyckar i spöet. Åter igen högg den på den vit/blåa pigchaden jr. Det kändes direkt att detta var en större fisk, den bara gick och tjurade på botten utan att visa sig. Väl uppe i ytan ökade pulsen rejält när gäddan med säkerhet sträckte sig mot 100 cm. En enda tanke far genom huvudet, släpp inte nu! Teamkompisen ”SirToby” håvar med ackuratess och sällan skådad finess, fisken ligger säkert i håvgarnet och jag kan andas ut. Det hela är ju inte sämre när det visar sig att detta är vinnarfisken (delad förstaplats) i Bergkvara gäddfestival 2017, den välmatade gäddan mätte hela 97 cm.

20171022_103335Stort tack alla inblandade från Torsåsbyggdens sportfiskeklubb för en mycket trevlig och väl arrangerad gäddfestival 2017.

/Tight Lines

1 tanke på “Bergkvara Gäddfestival 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s