Aldrig mer en lipgrip

Gör enkelt din egen kroklossare – Pike Releaser 

20180408_165421Finns det en härligare känsla än att det hugger på en fluga som jag själv har gjort. Vid bindstädet har man i tanken funderat ut hur flugan skall komma att röra sig förföriskt i vattnet samt vilken färgsättning flugan skall ha. Jag har i tidigare blogginlägg visat hur jag konstruerar mina gäddflugor och hur jag tänker kring färgsättning osv. Det är mot bakgrund av detta som jag började fundera på det absurda som sker när väl gäddan hugger och man drillat in fisken till sig. Då har i iallafall jag i princip alltid tagit fram den största och längsta tången jag har för att lossa gäddflugan ut gäddgapet, det slutar ofta med att flugan som jag så omsorgsfullt suttit och bundit totalt massakreras av tångens käftar eller så böjer man kroken till oigenkännlighet. Det måste finnas ett bättre sätt att lossa gäddflugan på tänkte jag.

20180408_133320Från tanke till handling

När vintern höll gamla Svea rike i sitt hårdaste grepp gick jag ut i garaget och tillverkade denna lika geniala som enkla kroklossare som jag kommit att döpa till Pike Releaser. Jag har nu testat den i så att säga skarpt läge och till min förtjusning funkade den precis som jag tänkt mig. Jag har delat ett elrör (längd 30 cm) och rundat och smalnat av kanterna i ena änden, där har jag sedan gjort ett litet jack som kroken skall styras in i.

20180408_165514Det är viktigt att tafsen är ordentligt sträckt i urgröpningen innan flugan med ett distinkt ryck lossas från sitt fäste i gäddgapet. Med fördel kan man hålla i tafsen och föra ner Pike Releaser tills det tar stopp i krokböjen, sitter flugan i gälbågen kan man ju föra ut flugan genom gälbågen och knäppa loss flugan från ”beteslåset” då slipper man ju dra flugan igenom gälbågarna på tillbakavägen.

20180408_165043Ja, svårare än så är det inte, jag är övertygad om att denna enkla ”uppfinning” kommer att spara många timmars jobb vid bindstäden. En av fördelarna med Pike Releaser är att du slipper lyfta gäddan ur vattnet om du väljer att direkt släppa tillbaka fisken, du skonar flugan från onödigt nötande med tång och sist men inte minst så skadas ju fisken minimalt.

Samtidigt som man håller i tafsen när gäddan är intill en kan man ju ta fisken i gälgreppet, man får då hålla tafsen sträckt med en hand men man får då ett bra tag om gäddan och själva förfarandet kan bli enklare. Nyper man in hullingen så kroken blir hullinglös går det ännu enklare att lossa flugan. Om man ska nämna någon nackdel så blir det svårare om gäddflugan har en stingerkrok längst bak, man får då lossa en krok i taget men det blir ju bökigare än om flugan bara har en krok.

För att lätt komma åt din Pike Releaser kan man borra ett hål i änden som inte ska lossa flugan och antingen fästa en hovmagnet eller en pin on reel, fördelen med den sistnämnda är att du riskerar inte att tappa Pike Releaser.

20180408_173427

20180408_173339Jag har största respekt för sylvassa krokar och har för några år sedan varit tvungen att uppsöka vårdcentralen när en gäddkrok oturligt nog borrade sig djupt in i ena tummen dessutom med en stor peang innanför kroken men denna historien får jag skriva om en annan gång. Jag har sedan dess haft en lipgrip med mig framförallt till de mindre gäddorna som enligt mig ofta är ivrigare i sitt sprattlande och eftersom de inte väger så mycket tar de inte skada på samma sätt som om man skulle lyfta en större gädda i lipgrip men hädanefter får lipgripen stanna hemma för nu har jag i stället en Pike Releaser!

Screenshot_20180408-171345

Screenshot_20180408-171433

Det är som vanligt viktigt att poängtera att detta är mina personliga tankar och funderingar som framkommit efter åratals fiskande, testande av nya metoder eller lösningar.

/Tight Lines

 

4 tankar på “Aldrig mer en lipgrip

 1. Detta var intressant. Har gjort en liknande med en gammal 50 cm skolträlinjal. Denna blir ju dock smidigare, tack för tipset.

  Gilla

 2. Känns som jag redan krokat loss med min tång medan du måste hitta tafsen och spänna den och passa in krok när gäddan sprattlade till just när du skulle kroka loss. Lip grip har jag aldrig använt. Ej heller har jag böjt någon krok till oegennkännelighet när jag krokat loss en gädda. Nackdelen med krokflugor men binder man ordentligt håller de rätt bra. Det är
  Ju en av tubflugornas fördel. Tåligare. Lättare att kroka loss. Man kan dra undan tuben om den inte redan lossnat av sig själv vilket blottar kroken och gör det väldigt lätt att kroka loss istället för en krokfluga som är begravd i material i gäddans käft. Där kanske du har en fördel då du styr till kroken. Men då sprattlar gäddan till och så står du där och får börja om.
  Du har idag en hel del krokar med liten hulling. Kör själv aldrig med stinger. Märker jag att de nafsar byter jag till en rigg med endast stinger. Kommer aldrig förstå krokhysterin. Att hålla på att knycka ut krokar vet jag inte om det är skonsammare. Kalla händer och fippel. Hmmm. Men smaken är ju olika. Kul att du testar nya grejer i alla fall.
  Skitfiske

  Gilla

  • Hej och tack för din kommentar! Ja visst är det så att man på något sätt kommer in i ett visst matrealtänk, som jag ser det är inget som är rätt eller fel, man gör det bara på olika sätt. Jag har varit ute en sväng i dag med korkade av 5 st utan problem med min lilla ”uppfinning” och visst, plötsligt får väl även jag ta till tången. Härligt med dina synpunkter. Har de gott och skitfiske på dig!
   /Peter

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s