Norrefors April 2018

Ett Regnbågsparadis

Då var det åter dags för regnbågsfiske på Camp My Fly i Norrefors. Förväntningarna var stora då jag inte hade möjlighet att fiska där förra träffen i höstas. Det var ca 3 veckor sedan snön yrde runt knutarna och efter en snabb varm vårvinter tänkte jag att det skulle vara idealiska förhållanden i slutet av April här i Norrefors.

20180427_054946Eftersom snösmältningen kom med blixtens hastighet var det fortfarande ganska högt vattenflöde så strategin var att börja fiska med sinktip för att komma ner till fisken som förmodligen står och trycker längs botten och sedan om det behövs byta till en intermidielina. Kl 06.00 är vi flera förväntansfulla flugfiskare på plats och inte många kast senare……. FISH ON!!

20180427_055914Första hugget kommer i poolen nedanför ”gropen”, en pool som för mig har kommit att bli en startpool de flesta gånger jag varit och fiskat i Norrefors. Jag brukar av tradition börja dagen med en grön glitterfluga men på grund av listig research kvällen innan då vissa av gängets medlemmar kanske var under påverkan av alkohol och då avslöjade sina innersta hemligheter om flugval vad gäller morgonfisket. Denna fångstman som jag tänker på har jag själv bevittnat när han vid en tidigare fiskeresa till anrika Strömhult nog tog 7 bågar på sju kast under morgonfisket på en orange fluga, imponerande! Sådant glömmer man inte, han börjar alltid med orange fluga så orange fick det bli denna morgon.

20180427_060034Morgonfisket var trögt för min del om man inte räknar den tidiga fångsten som jag nämnt ovan. Alla får fisk men i varierande mängd.

Tommy (ägaren till campen) kommer och pratar lite under en kort grillstund innan fisket fortskrider. Tommy berättar att de under tidig vår haft mycket högt vattenflöde, så pass högt att det har smitit över mindre regnbågar på 500-800 gr in i den ordinarie åfåran. Dessa småbågar är mycket huggvilliga visar det sig. Tommy vill att man tar upp dessa och att de inte räknas med i ordinarie fångstkvot.

20180427_054802

20180427_054747Plötsligt händer det!

Vädrets makter var kanske inte helt på vår sida denna dag för ena stunden är det solsken och varmt så svetten rinner på ryggen, nästa stund regn med inslag av hagel och sedan solsken igen. Kan hända att de snabba skiftningarna i väder och vattentemp gör att fisken inte riktigt är så huggvillig som den är känd för att kunna vara.

Strax innan nedersta nacken får jag plötsligt hugg, en riktig stridbar fisk som hoppar och rusar från ena änden till den andra i den poolen, när den lugnat sig visar det sig vara en av åns vackra öringar som inte kunna hålla sig utan smackat på en av mina kopparfärgade streamers, ett snabbt foto och tack för god kamp sedan varsamt släpps den åter till friheten.

Screenshot_20180427-203850Efter detta följer en kanonad av hugg, straxt nedströms en av stenarna innan gallerstoppet i slutet av åsträckan lägger sig fluglinan som ett S på grund av strömvirvlarna som bildas av de stenar som finns i vattnet. Flugan dras till höger och vänster, detta triggar en fisk som står parkerad lite nedströms, jag ser genom mina polaroidglasögon hela förloppet, fisken kommer rusande och missar flugan, nästa kast samma sak, fisken kommer rusande och det formligen lyser vitt i vattnet när den gapar efter min fluga, ett snabbt mothugg men NEEEEJ! jag var för snabb och flugan fastnar inte. Ett kast till och på nytt kommer samma fisk rusande som en torped och innan jag vet ordet av har den krokat sig själv, en härlig kamp följer innan den tryggt ligger i hovgarnet.

20180427_111154Efter detta får jag två bågar till på två kast, dock av den mindre storleken, de så kallade rymlingarna. Jag måste då säga att det är riktigt härligt att man valt flugfiske som hobby. Bjuder nedan på ett par filmklipp och ett par bilder från tidigare Norreforstrippar.

20170428_071123

20170428_103720/Tight Lines!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s