Gäddflugfiske som hobby

Livsnjutare

Sommaren står och knackar ivrigt på ”dörren”, det är första veckan i Maj och saven stiger för fullt i Björkarna. Det är varmt och skönt och favoritväder om man nu föredrar att ligga och steka fläsket i en solstol. För egen det tar jag flugspöet och drar till gäddornas rike. Det är en alldeles speciell känsla när man packar bilen och beger sig mot vikarna som jag tänker fiska i denna dag. Ja, det är ju kanske inte helt perfekta förhållanden för gäddflugfiske men där jag är i livet bestämmer tyvärr inte vädergudarna när jag ska åka utan tillfället, det vill säga när det blir en lucka i det så omtalade livspusslet. Det är då det är så viktigt att försöka släppa all stress, allt det där som man går och grubblar på. Det är verkligen en ynnest att det finns ställen som man kan komma till och vara ensam, få en möjlighet till eftertanke. Ta in naturens färgskiftningar och göra det där som livet faktiskt handlar om, att njuta av nuet!

Jag går ner till första viken, det blåser lagom pålandsvind och redan i tredje kastet, först en virvel bakom flugan, jag stannat upp intagningen och drar ett par snabba drag i fluglinan och där sitter dagens första gädda.Screenshot_20180409-185444Ingen bjässe men det gör absolut ingenting, det är känslan som räknas och att man får bekräftelse på att ”man gör rätt”. Finns det en finns det ofta fler, en snabb och varsam release, rätta till flugan som blivit en aning tilltufsad och snabbt ut med nästa kast. Jag hörde för några år sedan att man kunde jämföra flugfiske med meditation och jag kan bara instämma med det. Det är ett slags mode som man kommer in i när armen och handen blir plötsligt ett med flugspöet och tankarna bara fladdrar iväg mot ingenting och allting på samma gång. Det blir plötsligt till en intern tävling med sig själv när det gäller att få till ”snygga” kast med dubbeldrag och tajta linbågar, fast man får inte tappa fokus på vad som händer i närheten av flugan, för när man minst anar det kommer en grön torped från sidan, en efterleksgädda som bara har en sak i sikte…20180506_13085220180409_154353Just denna gäddan föll för en Black and Gold, en fluga som ger bra siluett både vid soligt väder och när det är mulet.

För några dagar sedan gick jag och funderade på en ny kreation, en fluga inspirerad av ett Jerk bait som min son köpte för inte så länge sedan, en färgkombination som när man tänker efter är helt naturlig:). Jag gjorde en prototyp tidigt på morgonen som skulle prövas även den denna dag. Den får heta ”Sillen”.20180506_074927Nu skall den prövas, när jag vadfiskar efter gädda använder jag nästan uteslutande flytlina så även denna dag. Flugan rör sig förföriskt i det något humusfärgade vattnet. Strax efter att flugan landat några kast senare tar det tvärstopp, härliga knyckar i flugspöet skvallrar om att en gädda fallit för ”sillen”, flugan sitter perfekt i mungipan som den ofta gör när gäddan hugger lite snett bakifrån och vänder i samma rörelse som den hugger.20180506_13120120180506_131143Testet utförd, betyg på fluga- MVG!

Dags för flugbyte, denna gång Mr Green, en fluga som kommit att bli lite av en favorit. För några veckor sedan var jag och fiskepolaren Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson ute på en gäddflugfisketur, jag som hade ett nyinköpt spö sade till Andreas, -Ah ska du inte pröva mitt nya spö, jo det kan ja väl sa Andreas och första kastet en finfin gädda på runt 2 kg, härligt. Delad glädje = dubbel glädje!20180421_112238Några kast senare levererar Mr Green igen….20180409_163816Gäddflugfiske är med all säkerhet världens bästa hobby, tycker jag i alla fall, en riktig energiboost.

Ha de gött alla och skitfiske på er!

/Tight Lines

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s