Gäddfiske – varför fiskar så få hullinglöst?

Jag tänker i detta inlägg reflektera över moral och etik när det gäller spinn och flugfiske efter vår älskade sportfisk gäddan. Jag har länge tänkt på denna dubbelmoral som enligt mig är ganska utbredd inom gäddfisket. På många håll hör och läser jag om hur vi som sportfiskare värnar om gäddans bästa. Samtidigt så är det väldigt få som fiskar gädda hullinglöst. Det som först slår mig är att alla vi som flugfiskar harr och öring/bäcköring ser det många gånger som självklart att fiska med hullinglös krok. På många håll är det dessutom ett absolut krav för att få fiska. 20171021_135318Om vi nu värnar så mycket om gäddan varför använder vi inte hullinglös krok då? Jag tror att en av förklaringarna ligger i gamla traditioner, att man förr fiskade enkom för att ta upp fisken man fångade och då självklart inte ville mista någon fisk. En annan förklaring ligger nog tyvärr mer på det giriga planet, används en hullinglös krok finns risken att man tappar någon fisk än om jag använder krok med hulling. Ur ett fiskeetiskt perspektiv måste det ju vara betydligt skonsammare för gäddan att bli fångad med en hullinglös krok och därmed minskad risk för skada. Samtidigt som överlevnaden borde öka om fisken släppas tillbaka så lite skadad som möjligt. Jaja jag vet att många nu kommer att känna sig kränkta och känna detta inlägg som ett påhopp men tänk om vi som utger oss för att vara sportfiskare och gladeligen sprider budskapet om att vi använder catch and release som metod med förbehållet att vi värnar om gäddans bästa och en bibehållen gäddpopulation.

Nu ska jag inte påstå att jag är på något sätt världsbäst på att söka på google men att hitta en hullinglös trekrok avsedd för jerkbait eller en shallowrigg är då inte lätt om det ens går. Lika dant när det gäller att hitta en krok att binda gäddflugor på. Jag har sökt efter ett hullinglöst alternativ men inte hittat mycket, men som sagt jag är ingen sökexpert på nätet. Nedan är en krok som jag bundit på.20180915_073406Jag vet att det är en hel del av de som fiskar gädda med fluga som istället nyper in hullingen så att den ”blir” hullinglös. Och visst är det ett bättre alternativ eftersom man ändå tänker släppa tillbaka fisken till friheten. Jag tror att vi tillsammans kan sätta press på kroktillverkarna om fler efterfrågar hullinglösa krokar till gäddfisket. Lika viktigt är att ha med sig en kraftavbitare om nu olyckan skulle vara framme och kroken sitter djupt eller i en gälbåge men åter igen, om kroken är hullinglös lossar den ju mycket lättare och skadar fisken mindre.Screenshot_20180915-171214_FacebookKanske är det till och med dags att de större gäddfisketävlingarna och gäddfestivalerna tar ansvar och inför krav på hullinglösa krokar. I vissa områden är fisketrycket mycket hårt, att använda hullinglösa krokar tror jag skulle kunna bidra till att gäddbestånden skulle framgent må mycket bättre!

Gäddan har många fiender redan som det är, under hela sin livscykel är den är den ständigt utsatt, den är en så kallad toppredator men den kan lika gärna bli föda åt en artfrände, säl eller skarv m.m. Olika intressen skapar reproduktionsområden för gäddan, dessa ”gäddfabriker” vårdas ömt av såväl sportfiskeklubbar som mer väletablerade organisationer, då är det rent av konstigt att vi inte fullt ut ser till att gäddan skadas minimalt när den fångas.20180522_123826Nä nu är det dags att vi som älskar denna sportfisk tar vårt ansvar för att minimera skadorna på gäddan i samband med catch and release.

FB_IMG_1515008585604

/Tight Lines

1 tanke på “Gäddfiske – varför fiskar så få hullinglöst?

  1. Pingback: Gäddflugfiske – Karlskrona skärgård | Gälgreppet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s