Bergkvara Gäddfestival 2018

”Fint väder” (om man inte ska fiska gädda)

För fjärde gången arrangerar Tosåsbygdens sportfiskeklubb Bergkvara Gäddfestival, en festival som lokalt är mycket populär. Nytt för detta år är att jag av olika anledningar blev tillfrågad om att vara med att arrangera årets festival vilket jag givetvis tackade ja till. På sensommaren började Andreas som är ordförande och jag (nybliven kassör) att planera för årets gäddfestival. Eftersom de som brukar vara med och planera av olika anledningar fått förhinder beslutade Andreas och jag att vi detta år endast skall tävla en dag. De andra tre åren har det varit en tvådagarstävling, det innebär ju mer administrativt arbete m.m. Vi har kommit att bli ett bra team Andreas och jag, vi har delat upp arbetsuppgifterna mellan oss och löpande haft en god dialog. Den 20/10 hade vi gäddfestivalen och sista veckan innan tävlingen har det varit brittsommar, varmt väder, hemma på altanen hade jag 29 grader i solen och vindstilla, till detta har det varit högvatten vilket i ”mina” vikar inte är positivt ur fiskeperspektiv.

Tävlingsdags

Efter lite mindre administrativt strul på morgonen bar det av mot båtplatsen, och snart var vi ute på böljan den blå, solen börjar så smått titta fram. Klockan 08.00 innebär att det är tillåtet att börja fiska och det dröjer inte många kast med flugspöet förrän en gädda som kommer från ingenstans gluppskt slukar min fluga som är bunden på en 1/0 gäddkrok från Sameo.Screenshot_20181021-123233_GalleryEn kort huggperiod följer och jag och teamkompisen får den där goa fiskekänslan. Plötsligt verkar det finnas fisk överallt där hans drag hamnar och min fluga landar. Minimimåttet är 70 cm för godkänd fisk och de 5 längsta gäddorna i teamet adderas till så kallad ”Big Five”. 20181020_08044379 cm flugfångad höstgädda.

Men sedan inträffar det som ibland händer i fiskesammanhang, det som börjat så bra förbyts plötsligt till ett ohyggligt slit om att ens få syn på en gädda. Det verkar för en stund som det inte finns en enda firre i hela sjön, iallafall känns det så. Kast efter kast, vik efter vik fiskas av grundligt men icke, jo nån pyttis på 35 cm och någon på retfulla 69 cm men annars heldött. Ofrånkomligen minns man tillbaka på tidigare fisketurer då vi haft betydligt bättre fiske, här en fin sommargädda på 110 cm, fångad av teamkompisen ”Sir Toby”.IMG_02791Vi tragglar på och får rapporter från andra deltagare om att även de har ett ovanligt trögt fiske, vissa som jag vet är mycket kompetenta gäddfiskare har inte ens sett nån fisk, möjligen haft någon följare som vänt sådär retfullt framme vid båten. Och plötsligt när man minst anar det så hugger en gädda, denna föll för en Pigshad jr, spotted bullhead och blev min längsta för dagen 87 cm.IMG_04481Naturen visade sig iallafall från sin vackraste sida, hösten är på många sätt en fantastisk tid, och visst, trots mycket trögt fiske det är ju alltid härligt att komma ut och fiska!20181020_163620Dagen börjar lida mot sitt slut och jag kan bara konstatera att vi gjort allt vi kunnat, Bergkvara Gäddfestival är snart över för denna gång.received_338673516896883På väg tillbaka mot bryggan slås jag än en gång av naturens färgprakt.20181020_164448När allt summeras vid prisutdelningen visar det sig att 1:a pris, längsta fångade gäddan i hela tävlingen var 95 cm.  I lagtävlingen var det ett lag av 23 som fångat 5 godkända gäddor över 70 cm, totallängd 426 cm. Jag och min teamkompis kom 2:a i lagtävlingen med 4 fiskar över 70 cm (308 cm) och grymt stolt kan jag konstatera att jag vann flugfiskeklassen på min 79:a. Stort grattis till alla som vunnit!20181020_19583820181020_080438Eftersom jag för första gången varit med och arrangerat denna gäddfestival vill jag först och främst tacka Andreas Olsson (Flugfiskaren i Småland) för ypperligt samarbete vad gäller planering och genomförande av årets festival, ett speciellt STORT TACK till våra sponsorer som bidragit med produkter till prisbordet. Tack till Anna Evens på Craft by AE som tryckt upp kläder m.m. inför festivalen. Tack även till er andra från Torsåsbygdens Sportfiskeklubb som hjälpt till i samband med tävlingen och självklart tack till alla 56 tävlande, utan er blir det ju ingen gäddfestival. Nu är det bara 364 dagar kvar till nästa Gäddfestival i Bergkvara!

/Tight Lines

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s