Sportfiskemässan 2019, möten med några av Europas bästa gäddflugbindare.

Sportfiskemässan, en alltid trevlig och spännande tillställning där vi riktiga fiskenördar får tillfälle att klämma och känna på fiskeprylar. Även detta år var vi några stycken från Torsåsbygdens sportfiskeklubb som åkte i gemensam trupp upp till Jönköping, Elmia, Andreas ”Flugfiskaren i Småland”, Nicklas och Jag. Konstigt nog hade jag för egen del inte några direkta planer på att köpa något utan jag hade egentligen två stora mål med mässan. För det första att träffa och ta tillfället att diskutera gäddflugbindning på detaljnivå med några av enligt mig Europas bästa gäddflugbindare. För det andra att träffa och knyta kontakt med Vladimir Trampa från Bosnien inför en kommande fiskeresa till Bosnien. Sagt och gjort, jag inriktade mig på att inte bara diskutera gäddflugans uppbyggnad och funktion utan speciellt detaljen att använda ögon på gäddflugorna eller inte. I min lilla inte på något sätt vetenskapliga undersökning framkom som jag ser det mycket intressanta resultat. När vi anländer ca kl 10.00 är det redan mycket folk på plats.

Första stoppet blir hos Ulf Hagström, en riktig gäddflugbindningsvirtuos. Det är alltid mycket intressant att träffa Ulf och se hans magiska flugor skapas. Min uppfattning om ögon på gäddflugor är att det till största delen handlar om estetik och inte att det framhäver flugans gång i vattnet positivt. Ulf däremot har en helt annan åsikt, han binder alltid sina flugor med ögon och jag tänker att det dummaste jag kan göra är att föra ett resonemang om rätt eller fel i detta, det viktiga är att man tror på det man gör och fångar gäddflugorna fisk så bevisligen fungerar dom ju som det är tänkt. Ulf lyfter fram argumentet att ögonen är en sorts huggpunkt för gäddan, samt att det också lyfter fram estetiken i flugan. Ulf och jag har träffats på tidigare mässor och diskuterat flugbindning, en mycket trevlig bekantskap! Ulfs flugor är härligt droppformade och taperade, harmoni avspeglar sig i hans flugor. En annan intressant detalj är att jag ser att Ulf mäter flashmatrealet innan han binder in det som jag förstår det blir då alla flugor exakt lika stora och taperingen blir exakt. Ulf är mycket noggrann och hans flugor är ju fantastiskt fina! Jag tänker att det vore intressant att prova någon av dom, att få se hur dom rör sig i vattnet osv.20190330_103652FB_IMG_1554359096348Vi strosar sakta framåt i gångarna, man känner igen många, det är verkligen en härlig stämning här i Jönköping. Överallt pratas det fiske på olika sätt. Vi träffar Ken i Sameos monter, alltid trevligt men det blir korta möten, det är många som vill ha hans uppmärksamhet. I Abus monter stannar vi till, vi träffar Isabell Syrjä som är Abus vad jag vet nyaste medarbetare, Isabell känner vi lite grand eftersom hon kommer från Kalmartrakten, jag får också en kort pratstund med Evelina Henriksen, Evelina är inte bara ”fiskekollega” utan vi är även ambulanskollegor, men det blir korta möten. Många vill ta tillfället iakt att få ett ord med de som står i montrarna. Andreas och jag stannar till i Visions monter, där hejar vi på Niklaus Bauer. Han binder tyvärr inte flugor under mässan, men det är väldigt många som vill ha ett ord med honom. I Visions monter möter vi en annan intressant gäddflugbindare, Andreas känner väl till honom.

Piketeaser” Johan Linqvist.20190330_120939Snabbt ser jag att Johan binder sina flugor också han med stor noggrannhet, han lämnar inget åt slumpen. Jag lägger märke till att han klipper bucktalien i bakkant innan han viker bak den på så sätt att det ger maximalt stöd åt kragen som bildar huvud när han viker bak bucktalien, små detaljer som säkert har stor betydelse för hur flugan uppför sig. Jag lägger också märke till hur lätt han dressar sina flugor. Inget onödigt materiel som stör flugans gång. Här nedan en lättdressad skönhet.Screenshot_20190404-090014_InstagramVi står och pratar en bra stund med Johan, det är oerhört intressant att lyssna på hans erfarenheter från såväl gäddflugbindningen som från det praktiska fisket i Finland där han bor och fiskar. Som gäddflugfiskare njuter jag ända in i själen. Johan binder fantastiskt fina flugor, lätt dressade, bundna med en helt annan uppbyggnad än Ulfs. Till min lilla undersökning då, Johans åsikt är vad jag förstår att ögon på gäddflugor är mer till för fiskaren än att det ger fler hugg vilket bekräftar min teori. Kul att träffa dig Johan!

Här ytterligare några flugor från Johan, kanske mer traditionellt bundna, åh så fina!Screenshot_20190407-083051_InstagramVi strosar omkring i myllret av människor som pratar fiske och träffar plötsligt Sussi Stridh i Hardys monter. Sussi har bundit gäddflugor på allvar sedan ca 4 år. Hennes flugor är även de fantastiskt fina.received_532601107273512Sussis flugor är bundna utan bucktail, hon använder istället andra syntetmaterial vilket gör att de ser stora ut men är enligt Sussi lättkastade med hennes klass 8 spö. De är på ett härligt sätt lite buskigare. Jag tänker att jag skulle vilja fiska med några av dom, dom rör sig säkert förföriskt i vattnet. Sussi har jag följt genom hennes blogg, utvecklingen vad gäller gäddflugbindningen går spikrakt uppåt. Jag lägger snabbt märke till några intressanta detaljer med hennes flugor. Hon har hittat sin egen bindstil, inspirerad från andra bindare kan man tänka.Screenshot_20190404-180758_InstagramSamtliga flugor har ögon (återkommer till det). Sussi har gjort några av flugorna vasskyddade, detta har jag också experimenterat med, jag upplever dock att krokningsegenskaperna försämras något vilket Sussi håller med om. Hon har valt att binda in en tjock nylonlinebit på krokböjens utsida som fästes in fram vid krokögats undersida, ett genialiskt drag då hon berättar att hon har fiskat där det är mycket vegetation och fastnat med flugorna i de långa trådalger som ibland växer rikligt på vissa ställen. Flugorna med vasskydd har även visat sig vara väldigt effektiva, det vill säga slingrat sig förbi vasstråna där det har varit stubbvass. Flugorna är vackert taperade och även dessa bundna med stor noggrannhet. De trycker säkert mycket vatten framför sig vilket gäddan känner och gör att den lockas till hugg. Och så till mig undersökning om ögon på gäddflugor, Sussis åsikt är väldigt lik min måste jag säga. Det ser väldigt bra ut för oss människor att det sitter ögon på gäddflugor, jag tänker att det är nog för att det lätt blir ologiskt annars, jag menar att det finns ju iallafall inte i dom gäddlokaler jag känner till betesfisk utan ögon. Men att de skulle på något sätt vara avgörande för om gäddan väljer att hugga på flugan eller inte, nä det tror iallafall inte jag och som jag uppfattade det håller Sussi med mig på den punkten.

Nästa stopp blir hos flugbindaren och flugfiskeikonen Vladimir Trampa i Nielsens sportfiskes monter, vi pratar framför allt om en framtida fiskeresa till Bosnien. Mycket trevligt och intressant att träffa Vladimir och se hans enormt fina flugor. Kevin är med och tolkar, ja, detta kan bli riktigt bra känner vi.20190330_144524Det har varit mycket intressant och inspirerande att träffa och diskutera gäddflugbindning med dessa duktiga gäddflugbindare. Det sporrar mig till att fortsätta binda gäddflugor och fiska gädda på kusten. För egen del känner jag att jag hittat en bindteknink som fungerar, och det blir inga ögon på mina flugor! Nedan några av mina egna gäddflugor bundna av mig.DSC_923320181126_09525420181119_115813Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s