Vasskyddad gäddfluga ”på mitt vis”

Jag har länge funderat på och prövat olika prototyper för att finna ett så bra ”vasskydd” som möjligt för mina gäddflugor. Problemen som jag ser det har varit att eventuellt nylonmaterial varit för vekt och inte hållit emot lite styvare sjögräs och vass eller har det varit något annat som inte funkat som jag vill. Plötsligt kom jag på hur jag skulle göra.Screenshot_20190915-191903_GalleryJag använde mig av en bit jerktafs, med avbitares hjälp klippte jag till rätt längd, sedan med plattång böjde och bockade jag den till önskade vinklar. Jag fäster den med bindtråden när jag gjort ca halva flugan så att den kommer på ”rätt ställe”. Jag slutfixerar den med uv lim och mer bindtråd, kanske borde den lödas för att sitta riktigt ordentligt. Det ska tilläggas att detta är lite av en prototyp men det är min bästa prototyp hittills så det är därför jag skriver om den.

I mycket hård vind (18 m/s i byarna) prövas min nya skapelse, med mig denna dag är min gode vän och fiskepolare Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson som när vi möts får beskåda min nya skapelse. Andreas är en rutinerad gäddflugfiskare och har sett mycket i sina dar, han tycker min fluga med vasskydd ser mycket intressant ut. Jag kan då inte påminna mig om att jag sett någon annan som gjort just på detta sett tidigare.Screenshot_20190915-191625_Samsung Experience HomeMin tanke med detta vasskydd är som sagt att det lätt skall hålla undan sjögräs och annat skräp som kommer i vägen för flugan,  samt att det inte ska hämma flugans gång i vattnet. När gäddan sedan hugger är tanken att de båda ”spröten” lagom ge vika  så att krokningsegenskaperna är goda och jag inte tappar fler fiskar än om flugan inte hade haft vasskydd, och att spröten sedan återgår till utgångsläget. Jag prövade först med titaniumwire med jag tyckte det var alldeles för svårt att bocka och få det att hamna på rätt ställe, samt att iallafall den wiren jag hade var alldeles för vek, (det finns säkert kraftigare).20190915_165517Där vi fiskar denna dag är det mycket sjögräs så flugans konstruktion får verkligen bekänna färg. Till min glädje funkar den utmärkt och liksom bara glider igenom, förbi och över sjögräset som kommer i dess väg.  Den har dessutom en mycket fin gång i vattnet. Att flugan funkar råder det inget tvivel om.

Efter att ett par gäddor missat sina attacker kommer det en gädda smått förvånande snett bakifrån på min högra sida, jag ser hela huggförloppet och gäddan som är urstark sitter fint krokad.

Fish ON!Screenshot_20190916-175727_Samsung Experience HomeEfter några rusningar tar jag ”gälgreppet” och fisken dokumenteras med några foton innan den återfår friheten, kroken sitter bra och de båda spröten är undantryckta åt var sin sida om krokspetsen, precis som jag önskade.Screenshot_20190916-175613_Samsung Experience HomeInte någon gigant med det gör inget, jag är nöjd med att min ”uppfinning” funkat felfritt. Tack Andreas för en trevlig fisketur och för fina foton!received_381078079255992Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

Tight Lines!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s