Vasskyddad gäddfluga 2.0

Jag har skrivit om mina prototyper förut, jag tycker om att dela med mig av mina erfarenheter. Jag har som sagt testat, provat, testat igen. Utvecklat, förbättrat och har nu hårdtestat detta sätt att skydda kroken mot att fastna i sjögräs. När jag gjorde bakgrundscheck om vad som redan finns inom området fann jag att väldigt många använde sig av nylonlina av olika diameter som följer krokböjen och binds in precis bakom krokögat. Jag ville pröva något nytt, ett annat sätt. För mig har det varit lika viktigt att flugans gång i vattnet inte påverkas negativt som att flugan har bra krokningsegenskaper samt inte minst att vasskyddet just är ett vasskydd och därmed så långt som möjligt tränger undan hinder i dess väg utan att det fastnar ”skräp” på kroken.

Detta sätt som jag använt mig av är i och för sig inte något helt nytt sätt att skydda krokar från sjögräs på men vad jag känner till finns det inte som ett etablerat vasskydd för gäddflugor. Lite längre fram i höst kommer jag att göra en SBS bindvideo samt någon fiskefilm där flugan visas.

Detta är berättelsen om när Gälgreppet skapade den vasskyddade gäddflugan 2.0. Screenshot_20190916-175613_Samsung Experience Home20190915_150952received_2472885589702791Denna fluga som efter en hel del testande verkade vara helt okej visade sig var ypperlig när det gäller att hålla undan sjögräs från kroken, dessvärre höll den undan gäddorna alldeles för bra också. De spröt som jag använt mig av vart för styva så när gäddorna högg var det ganska svårt att kroka dom. Nä, tillbaka till ”produktutvecklingstänket”, nästa försök hade jag höga förväntningar på. 20190926_220315Det visade sig att godset blev försvagat där jag bockat det viket resulterade i att när jag fiskat ett tag med flugan så hade wiren gått av, dessutom fastnade det för mycket skräp/sjögräs i loopen som skulle utgöra vasskydd. Skam den som ger sig, jag kände ändå att jag var nära en riktigt bra lösning. Och vipps så kom jag på hur jag skulle göra, det är på intet sätt en ny uppfinning men jag har aldrig sett denna lösning på någon gäddfluga. Jag hittade en spinnare med en liten gummijigg med enkelkrok som hade denna lösning på vasskydd, och visst googlar man vasskyddad krok dyker denna variant upp men eftersom det verkar som att ingen annan gjort såhär är det ändå lite av en nyrenässans vad gäller vasskyddad gäddfluga.

Som jag tidigare nämnt var det var det lika viktigt att flugans gång i vattnet inte påverkas negativt som att flugan har bra krokningsegenskaper samt inte minst att vassskyddet just är ett vasskydd och därmed så långt som möjligt tränger undan hinder i dess väg utan att det fastnar ”skräp” på kroken. Vid det första testfisket skulle flugan få bekänna färg, den vik jag valt att pröva flugan i hade både fast växtlighet och löst drivande sjögräs som flöt omkring i mer eller mindre stora sjögrösöar.20191006_093226Resultatet lät inte vänta på sig, flugan snirklade sig förbi och runt sjögräset finfint och det dröjde inte många kast förrän en grov gädda sitter perfekt krokad i ena mungipan.20191013_171300Nöjd fortsätter jag fiska, mina tre krav på denna fluga infrias med råge, några kast senare är det dags igen, en plog kommer upp bakom flugan, några snabba drag i fluglinan och sedan ett kort stopp, och när jag drar till i fluglinan blir gäddans hugg kraftfullt, på nytt står flugspöet i härlig båge.20191013_17133520191013_172628När jag är på väg till bilen efter fisketuren lite smått lyrisk skickar jag lite bilder till ett par fiskekompisar, bland annat till Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson som redan fått bilder från bindstädet. Han tycker lösningen ser mycket intressant ut, jag erbjuder mig att göra en sådan fluga till honom så han också kan testa den nästa gång han är ute på gäddflugfisketur.

När Andreas väl testar flugan blir han mer än nöjd! Det blir under Bergkvara Gäddfestival, jag fiskar självklart med ”min nya uppfinning” och det går bra, visst någon gädda lyckas att inte bli krokad men det händer ju oavsett vilka beten man använder eller hur flugorna ser ut. Dessutom är det ju så att det är ju väldigt svårfiskat om man inte har något vasskydd på kroken. Så valet blir då enkelt. På tävlingen har jag flugfångat en gädda på 85 cm och en på 86 cm, plus några till som är mindre, jag har löpande kontakt med Andreas under tävlingen. Jag får jag till mig av Andreas när vi ska kontrollräkna och granska bilderna som de tävlande har mailat in att det har varit svårfiskat där hans team har varit, mycket på grund av allt sjögräs som fastnat på kroken. Efter att ha tröttnat på att bara få sjögräs hela tiden bytte han till flugan han fått av mig tidigare i veckan.IMG_20191019_145313-01Andreas väljer att ha en conehead framför flugan för att den ska jigga mer och på första kastet hugger en gädda, en mycket grov fisk, han berättar att den gör flera kraftiga rusningar i hopp om att komma loss från flugan. Den fina gäddan mäter till hela 89 cm och flugtävlingen är avgjord. Andreas är glad och jag känner stolthet över vad min fluga presterat och självklart är jag glad för Andreas har vunnit!

En vinnarfluga är född!!Screenshot_20191020-191958_GalleryGOPR0411_1569512446212_high-01Sedan dess har jag fiskat med flugan flera gånger och det råder inga tvivel om att det är en riktig fiskfångarfluga som fungerar precis som jag tänkt mig.

Gälgreppet- Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

1 tanke på “Vasskyddad gäddfluga 2.0

  1. Pingback: Bergkvara Gäddfestival | Flugfiskaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s