Gäddflugfiskets hemlighet #1

Gäddflugan– en fluga med drag i

Gäddflugfiske har för mig blivit något av en passion, en livsstil, ja kanske till och med en besatthet. En helhet uppnås först när cirkeln sluts allt från att det har börjat med en tanke vid bindstädet till hur flugan uppför sig i vattnet, till hugget, avkrokningen och till sist återutsättningen av fisken. Detta på något sätt fullbordar hela processen. Jag har nu fiskat gädda med fluga i ca 10 års tid, experimenterat mycket, läst många artiklar, tittat på otaliga timmar av Youtube klipp osv. Men framför allt fiskat själv. Allt för att försöka finna essensen, finna den perfekta gäddflugan gällande färg, uppbyggnad och funktion. Jag har kommit en bra bit på väg eftersom om jag får säga det själv sällan kommer hem och har en nolla i ”protokollet”. Jag ska i en serie av blogginlägg dela med mig av mina tankar och funderingar kring detta nästan magiska väsen, även kallat gäddflugfiske.

Krok och Krokrigg

Jag binder mina gäddflugor uteslutande på krok från Flugor.se eller på tub strl L inhandlat på fiskeshoppen i Mörrum. Kroken av storlek är 1/0, när jag använder stingerkrok så använder jag Partridge Intruder#1 från Fishline helt enkelt för att dessa krokar enligt mig är bäst för ändamålet. Länge funderade jag på problematiken med att snabbt kunna skifta mellan flugor bundna på krok och att använda tubflugor, jag tyckte det var bökigt och tog onödig tid från fisket. Jag kom på att om jag gör tuberna korta nog så att krokögat kan sticka ut framtill samt använder en tub med tillräckligt stor innerdiameter så att man kan trä kroken igenom tuben kan jag alltid ha ett och samma beteslås och på så sätt snabbt skifta mellan flugor bundna på krok och tubflugor.

20170815_103634

20170815_103530Enligt min mening är detta sätt överlägset om man jämför med att ha en krokrigg där allt sitter ihop, dvs krok och wiretafs.

Jag använder mig av ett beteslås med snabbclipp och lekande iett, jag har inte hittat just denna variant i Sverige (finns säkert någonstans) utan jag beställer via AliExpress.com .

https://www.aliexpress.com/item-img/30Pcs-Lot-1-4-Ball-Bearing-Swivel-With-Clip-Clamp-Buckle-Stainless-Steel-Nickel-Plated-Anti/32816387547.html?spm=2114.10010108.1000017.2.933bb82Xq2nEU

Genom att ha lekande och snabbclipp ihop blir funktionen sådan att det inte finns något som styr flugans gång (mer än ev neråt på grund av tyngden) eftersom den vid behov fritt intar den position i vattnet flugan är konstruerad för, det vill säga om flugan har en ovan respektive undersida. alternativt använder jag ett spirallekande.

https://www.aliexpress.com/item-img/100PCS-Hot-model-Bearking-Rolling-swivel-with-screwed-snap-Ball-Bearing-rolling-Swivel-Solid-Ring-Fishing/32699209302.html?spm=2114.10010108.1000017.2.bd935c8uX8n86

Jag vet att andra gäddflugfiskare har en skiftande uppfattning vad gäller användandet av beteslås, det finns ju andra lösningar när det gäller att fästa krok/krokrigg till tafs. Många använder sig av wire som smälts ihop till öglor och det finns naturligtvis inget rätt och fel hur man vill ”aptera” sina flugor till övrigt tafsmaterial, hur man än vänder och vrider på det så vilar det ju ett visst kommersiellt intresse vad gäller detta! Jag använder mig av Pafex mjuk knytbar wire från Flugor.se, då kan jag utan att behöva elda snabbt kapa till lämplig längd, sedan göra en ögla i båda ändar och trä i beteslås respektive fluglina.

Jag använder titaniumwire  från Fiskeshoppen till att hålla stingerkroken på plats, eftersom krokögats storlek inte tillåter att titaniumwiren träs igenom så viker jag den och snabblimmar strax bakom krokögat, detta håller utmärkt bara man inte snålar med limmet. Se bild ovan. Det blir då på så sätt naturligt grövre just där vilket gör att krokriggen sitter lagom hårt inne i tuben utan att rotera. De till längd mindre gäddflugorna binder jag utan stinger eftersom dessa har visat sig ändå har mycket goda krokningsegenskaper. Använder jag lite större/längre flugor är det min erfarenhet att ca 20% av gäddorna fastnar på stingerkroken medans resterande sitter krokade i den främre kroken. Varför är på detta viset?

Min erfarenhet är att gäddan ofta har en tendens att hugga just i det ögonblicket som man drar till i fluglinan vid hemtagandet, med stöd av denna teori framkommer det också hur viktig flugans gång är i vattnet för att trigga till huggreflex hos gäddan. Detta tänker jag återkomma till i nästa blogginlägg.

/Tight Lines

 

4 tankar på “Gäddflugfiskets hemlighet #1

  • Hej Robert!
   Ursäkta sent svar på din kommentar, är ju lite ny med alla funktioner på bloggen:) Hör gärna av dig om hur det gått med dina tuber och om du prövat att gör som jag skriver om. Kul att du tycker att mitt inlägg är intressant.
   MVH Peter

   Gilla

 1. Hej!Alla nya tuber gör jag så och det funkar kanon,det endasom stör lite är att ibland blir tuben för kort och roterar men Gäddan bryr sig inte och inte jag heller

  Gilla

  • Hej Robert! Kul att du tycker att det funkar med att göra på detta viset, jag kan förstå din frustration om att tuben ibland roterar. Jag har själv råkat ut för det, för att förhindra det har jag har försökt att binda ”lagom mycket” bindtråd runt kroken så att det är lite trögt att föra på tuben. En annan lösning för att få längre tub är att använda längre krokskaft, då kan man ju ha längre tub. Skulle det inte funka rotationsmässigt går det ju att göra ett litet spår i tuben i bakkant som kroken styr i. Tack för kommentar!! /Peter

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s